هفته سلامت سالمندان 8 مهر 1402
سازمانهای مردم نهاد، گروه های جهادی و خیریه، نهادهایی هستند که می توانند با تکمیل تلاشهای دولت و در تعاملی هم افزا با نهادهای دیگر در پیشبرد اهداف توسعه در جامعه ایفای نقش نمایند. با عنایت به افزایش امید زندگی در کشور و افزایش تعداد مطلق سالمندان، بر جامعه تأثیرات گسترده ای دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- افزایش هزینه های سلامت: با افزایش تعداد سالمندان، شمار افرادی که در جامعه درگیر بیماری ها و اختلالات مزمن می شوند افزایش می یابد. این موضوع، باعث افزایش هزینه های سلامت می شود.
- افزایش نیازهای مراقبتی: گروهی از سالمندان نیاز به مراقبت ویژه تری در مقایسه با افراد جوان تر دارند. این نیاز می تواند شامل نیاز به کمک برای انجام کارهای زندگی روزمره ی زندگی باشد. این امر بر عهده ی مراقبین سالمند است. مراکز نگهداری اقامتی سالمندان و ارائه خدمات مراقبتی باید برای تأمین نیازهای روزانه این جمعیت در نظر گرفته شوند.
- افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن: با سالمندتر شدن جامعه، خطر بروز بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی، دیابت، سرطان، نارسائی کلیوی، سندرم های سالمندی و نظایر آن افزایش می یابد. این بیماری ها به عنوان علل عمده مرگ و میر در سالمندان شناخته شده اند. توجه به این بیماری ها و نیازهای ناشی از افزایش شیوع آنها اهمیت دارد.
- افزایش نیاز به مسکن های مناسب برای سالمندان: با افزایش جمعیت سالمند، نیاز به مسکن های تخصصی و سازگار با نیازهای آنها افزایش می یابد. این امر می تواند به تحمیل هزینه های بیشتر به جامعه منجر شود.
- فشار بر سیستم رفاه اجتماعی: سالمندان با نیازهای مالی بیشتر و عدم توانایی برای کسب درآمد مناسب، فشار بیشتری بر سیستم رفاه اجتماعی میآورند. خدمات مهارتآموزی، تأمین مسکن مقرون به صرفه و پشتیبانی مالی به جامعه سالمندان نیاز است.
- انزوا و تنهایی در سالمندان: برخی از سالمندان با فراهم نبودن شبکه اجتماعی قوی، با مشکلات انزوا و تنهایی مواجه هستند. این موضوع میتواند منجر به افزایش مشکلات روانشناختی و افسردگی در این افراد شود.
پاسخگویی به مسائل فوق الذکر و مسائلی از این دست نیازمند توسعه ی زیر ساخت های لازم است. سازمانهای مردم نهاد می توانند در کنار دولت، در بهبود وضعیت سالمندان از طریق کمک در حل مسائل اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی مختلفی که سالمندان جامعه با آنها مواجه هستند و حمایت از حقوق و کرامت آنها، تلاش کنند.
سازمانهای مردم نهاد در اصل بر تامین حمایت و کمک به سالمندان در حوزههای مختلف تمرکز دارند. این سازمان ها می توانند در سیاستگذاری ها و قوانین مرتبط با سالمندی تاثیر گذار باشند، می توانند در ارتقاء سواد سلامت سالمندان و ارائه برنامه های آموزش بهداشت نقشی موثر ایفا کنند، می توانند در دسترسی سالمندان به خدمات سلامت موثر باشند، این سازمان ها می توانند زمینه حمایت اجتماعی را فراهم کنند، . آنها همچنین می توانند خدمات مشاوره و پشتیبانی را به منظور حل مسائل بهداشت روان ارائه دهند. سازمانهای مردم نهاد ممکن است به سالمندان در دسترسی به منابع و فرصتهای اقتصادی کمک کنند. این امر شامل برنامههای آموزش مهارت، آموزش حرفهای و طرحهایی است که کسب و کاری برای سالمندان ترویج میکند. این تلاشها در جهت توانمند سازی اقتصادی سالمندان بوده، بهبود امنیت مالی و استقلال سالمندان را هدف قرار میدهد این سازمان ها همچنین می توانند در هدایت مسائل قانونی مرتبط با ارث، حقوق مالکیت، درخواستهای بازنشستگی به سالمندان کمک کنند. آنها همچنین می توانند در چارچوبهای قانونی که حقوق و منافع سالمندان را حفاظت میکنند، از حقوق آنان دفاع کنند.
سازمانهای غیردولتی می توانند با مطالعه، چالشها و کاستیهای خدمات سالمندان را شناسایی نمایند. با راهاندازی پویش های آگاهی رسانی می توانند عموم را از حقوق، نیازها و سهم وظیفه سالمندان آگاه سازند و با تبعیض سنی و تصورات نامناسب در مورد سالمندی مقابله کنند.
سازمانهای مردم نهاد می توانند نقش حیاتی در ترویج فرهنگ حفظ کرامت در افراد سالمند داشته باشند. آنها کمک می کنند سالمندان بتوانند با کرامت دوران سالمندی خود را تجربه کنند، دسترسی به خدمات ضروری داشته باشند و در بهبود کیفیت زندگی سالمندان نقش داشته باشند.